пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

ДЕНЬ ДРУГИЙ. ПОЗИТИВНА ПСИХОТЕРАПІЯ, ПОЗИТИВНА ПСИХОЛОГІЯ, ПОЗИТИВНЕ МИСЛЕННЯ


«Будь на позитиві!» – часто чуємо такий заклик від оточення. Чи легко завжди відповідати йому та й чи потрібно? Давайте спочатку розберемося з поняттями, які можуть здатися тотожними на перший погляд.
Почнемо з невеликого екскурсу в історію.
А якщо ще не готові до цього, то перечитайте статтю, з якою я майже в усьому погоджуюсь, єдине, що свого психотерапевта обирайте ретельно:  
І все-таки ж історія. 
ПОЗИТИВНА ПСИХОТЕРАПІЯ (від лат. positum – фактичний, даний, той, який є насправді) заснована в 1968році німцем іранського походження, професором Носсратом Пезешкіаном, визнана як самостійний метод сучасної наукової психотерапії Європейською Асоціацією Психотерапії (1996) і Всесвітньою Радою Психотерапії (2008). Н.Пезешкіан удостоєний Головною Медичною Премією Німеччини Річард-Мартін-Прайс в галузі гарантії якості, був номінований на Нобелівську премію в медицині та фізіології (2009). Всесвітня асоціація позитивної психотерапії (WAPP) координує роботу Центрів, Інститутів та Асоціацій позитивної психотерапії в більше, ніж 20-ти країнах світу.
ПОЗИТИВНА ПСИХОЛОГІЯ (від фр. positir, лат. positivus – позитивний) виникла в США в кінці 1990-х, головним чином, за ініціативи американського психолога Мартіна Селігмана, якого обрали в 1997 році президентом американської психологічної асоціації, і його колег Дж.Вейланта, Е.Динера, М.Чиксентмихалі та ін. Перша робоча зустріч з позитивної психології була проведена в м.Акумаль (Мексика) в січні 1999 р.
Концепції ПОЗИТИВНОГО МИСЛЕННЯ зявляються в Україні та ряді країн пострадянського простору в 90-х рр. Це езотерично-філософські теорії, які представлені роботами Мірзакарима Норбекова, Наталії Правдиної, Валерія Синельникова, Олександра Свіяша, Георгія Ситіна, Луїзи Хей та ін. Не зважаючи на те, що ідеї несуть псевдонауковий характер, вони заполонили інтернет-простір. ПОЗИТИВНЕ МИСЛЕННЯ – мислення тільки про позитивне; система поглядів на світ, які полягають у таких концепціях:
v    Світ справедливий і винуватих немає.
v    У світі всього вдосталь.
v    Любов до себе є основа життя.
v    Людина сама відповідає за все, що з нею відбувається.
v    Усе, що відбувається з людиною, лише віддзеркалює ті думки, які є в його голові, і сама людина є те, що є його думками.
v    Кожна людина за свою природою чарівник і через свою підсвідомість отримує досвід до створення себе і своєї долі
Подумайте над цими твердженнями. Які з них вам підходять? Що ці твердження можуть принести у ваше життя? На противагу цим постулатам згадалася цитата, яку поширила практичний психолог Яна Бабкова: «Думати погані думки – навіть забавно, особливо якщо робити хороші справи, не зважаючи на ці думки» (Ненсі Мак-Вільямс).
Спільним ПОЗИТИВНОГО МИСЛЕННЯ з ПОЗИТИВНОЮ ПСИХОТЕРАПІЄЮ є лише зміна установок клієнта: із стереотипів мислення (езотерично-філософське направлення), базових концепцій клієнта (позитивна психотерапія Н.Пезешкіана). Одна із цілей ПОЗИТИВНОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ полягає у виявленні базових концепцій людини до свого тіла, діяльності, соціальним контактам, майбутньому (балансна модель) і розширення цих концепцій, представлення людині більшої свободи вибору. І це зовсім не означає забути «все погане», а навпаки, використовувати кризу, конфлікт як ресурс.
На відміну від ПОЗИТИВНОГО МИСЛЕННЯ, ПОЗИТИВНА ПСИХОТЕРАПІЯ ТА ПОЗИТИВНА ПСИХОЛОГІЯ визнані сучасними науковими підходами. Крім історії заснування й походження назви, ці два підходи різнить те, що ПОЗИТИВНА ПСИХОЛОГІЯ вивчає винятково позитивні речі:
v Суб'єктивне відчуття щастя.
v Вищі індивідуально-психологічні людські якості (мудрість, любов, духовність і т.д.).
v Позитивні соціальні інститути.
ПОЗИТИВНУ ПСИХОТЕРАПІЮ й ПОЗИТИВНУ ПСИХОЛОГІЮ об’єднує зміна парадигми традиційної психології та психотерапії – перехід від концепції хвороби до концепції здоров'я. Важливим об’єктом дослідження в обох напрямках є потенціал людини: базові й актуальні здатності (Н. Пезешкіан), сильні якості особистості (М.Селігман). 
Джерело: Москаленко Л. Позитивная психология и позитивная психотерапия: отличия и общие черты. Научно-практический журнал "Позитиум Украина".- Спецвыпуск. № 4, 2011. - С. 55 - 62.      
Детальніше про метод ПОЗИТИВНОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ ви можете прочитати на сайті http://positum.org.ua/pozitivna-psixoterapiya-pro-metod/
А бути на «позитиві» чи на іншій хвилі – це ваш вибір. Кожна думка, кожна ваша емоція, кожна ваша реакція на світ НЕ МОЖЕ бути правильною чи неправильною. Вона є вашою, бо ви – особливі.
І в дусі позитивної психотерапії використаю поезію В.Симоненка.
#позитив #Н.Пезешкіан

Немає коментарів:

Дописати коментар

Токсична позитивність

  Токсична позитивність – це віра в те, що незалежно від того, якою жахливою чи важкою є ситуація, люди повинні зберігати позитивне налаштув...