середу, 23 вересня 2020 р.

Моя дитина палить. Що робити?


Спочатку в мами Анжели виникли химерні підозри щодо того, що її дочка палить. І одного разу вони перетворились на чітку впевненість. Мама виявила в доччиній сумочці розпочату пачку сигарет.

«Це не мої! – стояла на своєму дочка. – Це Маруся поклала в мою сумку свої сигарети».

«На якийсь час я заспокоїлась, – говорить мама. – Та одного разу, повертаючись з роботи, я побачила біля огорожі дитячого садка декількох підлітків із сигаретами. Анжела була з ними. Як і в інших, у її руці була запалена сигарета. Чесна кажучи, мене охопив шок. Ніяк не хотілося вірити, що моя дочка палить. Але факт залишається фактом. Що тепер? Заборонити? Лаяти?»

 

Багато підлітків палять. Як би страшенно це не звучало для більшості батьків, але це факт. Ще більше підлітків пробувало палити або збираються зробити це найближчим часом. Навіщо вони це роблять? З безлічі причин.

• Щоб довести, що вони дорослі.

• Щоб відчути свою дорослість.

• Щоб показати, що вони можуть бути «членами зграї» інших під літків.

• Щоб показати, що їм байдуже до думки дорослих. • Щоб виглядати круто.

• Щоб зробити селфі.

І ще 177 різноманітних причин спонукають дитину схопитися за сигарету.

Що робимо ми, дорослі, запідозривши або навіть упіймавши дитину за палінням? Різноманітність наших реакцій невелика:

 – лаємо;

 – караємо;

 – читаємо нотації;

 – лишаємо кишенькових грошей;

– використовуємо інші каральні прийоми.

І все це … не працює! Але ж ми точно знаємо, що палити шкідливо. Що крапля нікотину вбиває коня. І що розпочати палити легко, а кинути дуже важко. Що ж робити з підлітком, який палить?

Спосіб перший, найпростіший

Можна, звичайно, встановити тотальний контроль. І контролювати, контролювати, контролювати. Перевіряти кишені, нюхати руки, позбавляти кишенькових грошей. На якийсь час такі заходи допоможуть. Але дуже скоро можуть статися зміни у ваших стосунках із дитиною Зявиться брехня, викручування, непорозуміння. Дитина тільки з почуття протесту не перестане палити. І робитиме це або явно, дуже демонстративно, або зовсім таємно, так, щоб ви ніяк не здогадалися про її звичку (наприклад, електронні сигарети можуть не залишати відчуття запаху). Найменший відсоток підлітків дійсно перестає «балуватися» палінням. Але найбільш імовірно, що ці діти незабаром кинули б шкідливу звичку і без вашої допомоги.

Спосіб другий, більш складний

Переконання як поступовий процес. Ефективніше використати не відкриті тексти, а контексну «рекламу» здорового способу життя, розповіді про відомих акторів як про людей, які відмовилися від паління. Стане в пригоді й авторитетна думка тата (дідуся, бабусі). Але важливо, щоб вони були переконливі. Погодьтеся: тато, який і сам палить, не зможе переконати дитину в тому, що палити шкідливо або неправильно. Цікава інформація про шкоду паління у вигляді статті на Facebook, яку підліток побачить сам (можливо, з вашою допомогою), вплине на його свідомість більше, ніж гнівні крики «То ти палиш, негіднику!»

Спосіб третій, найскладніший

Цей спосіб складний, зате найефективніший. Згадайте, про що ми говорили вище. Про те, навіщо підліткові потрібна сигарета в  руках. А що як допомогти йому самоствердитися в інший спосіб? Наприклад, стати крутим можна не лише за допомогою паління, але і за допомогою спорту, творчих здібностей і багато чого іншого. Хоче «доросле» селфі? Запропонуйте альтернативу — селфі на пароплані або на американських гірках. Зрештою, ваше завдання  — показати дитині інші способи самореалізації і при цьому не зіпсувати з нею стосунки. Адже спочатку підліток може відмовлятися від ваших пропозицій. Намагайтесь не тиснути і не нав’язувати, адже саме повчання батьків викликають почуття протесту.

Джерело: Анна Гресь «Як пригорнути кактус?»

На цю тему ще одна цікава стаття Як уберегти дитину від куріння


#стопкурінню #батькам

Немає коментарів:

Дописати коментар

Токсична позитивність

  Токсична позитивність – це віра в те, що незалежно від того, якою жахливою чи важкою є ситуація, люди повинні зберігати позитивне налаштув...