середу, 15 квітня 2020 р.

«Я не хочу повертатися на навчання!»

В умовах карантину, тривалої ізоляції від своїх одногрупників більшість сумує за ними. Але в цій статті я хочу звернутися до меншості: до тих студентів, у яких не склалися стосунки зі своїми одногрупниками. Не склалися на стільки, що повернення до щоденних зустрічей з ними видається справжньою мукою. І все через булінг (цькування).  
Чому так відбувається?
Головна причина – низька самооцінка.
Жертва булінгу, яка низько оцінює себе і свої можливості, бачить у кожній реакції оточуючих натяк на її «мінуси». Хоча насправді, ці «мінуси» можна використовувати як «плюси». Дивись вправу курсивом.
Агресор намагається підвищити свою оцінку за рахунок знущань над слабшими за себе. Замість того, щоб теж звернути увагу на свої реально круті переваги. І головне, якщо вчасно помітити ці свої переваги, та цивілізовано використати, то їх побачать інші. Наприклад, хлопець є фізично сильним, і демонструє це він, виконуючи нормативи на фізкультурі або відвідуючи спортивну секцію. А не тоді, зрозуміло, коли лупцює на перерві слабшого.
Спостерігачі теж невпевнені в своїх силах. Їм стає «байдуже», адже думають, що не можуть зупинити ситуацію булінгу, бояться опинитися на місці жертви. Але можна хоча б спробувати, тим паче, що група спостерігачів завжди є більшою. Можливо, серед них будуть ті, хто вас підтримає. Краще жалкувати над тим, що спробували, аніж картати себе за безсилля.
Пропоную таку вправу. Нам знадобляться два аркуші. Ділимо їх вертикально навпіл. У першій половині першого аркуша пишемо список своїх особистих якостей чи властивостей характеру, які вам не подобаються і від яких ви хотіли б позбутися. У першій половині другого аркуша, відповідно, список своїх сильних сторін і якостей, які ви, навпаки, хотіли б набути.
Написали? Дуже добре. А тепер завдання підступне: навпроти кожної шкідливої якості придумайте і опишіть ситуацію, де ця якість могла б бути корисна.
А відносно до кожного якості другого списку придумайте ситуацію (або згадайте реальну), де це якість була б шкідлива. Спробуйте, дуже цікава вправа.
Як бачите, усе  відносно!
Не зважаючи на те, що людина – істота соціальна (ми хочемо мати однодумців і друзів), але кожен з нас – індивідуальність зі своїми неповторними особливостями. І перше, що нам варто зробити – це прийняти й полюбити себе. І зараз зовсім не закликаю одягти корону й нікого не бачити навколо J, а навпаки, адекватно оцінивши себе, бути відкритим до спілкування з іншими. А карантин – чудова нагода більше себе вивчити, використайте його з користю!
Любіть себе і людей навколо, навіть після виходу з карантину! J


І бонус: ловіть старенький мультфільм в тему)))
#стопБулінг, #карантин, #самооцінка

Немає коментарів:

Дописати коментар

Токсична позитивність

  Токсична позитивність – це віра в те, що незалежно від того, якою жахливою чи важкою є ситуація, люди повинні зберігати позитивне налаштув...