середу, 1 квітня 2020 р.

Що робити під час карантину?


1. Зберігайте спокій)))

COVID-19, напевно, не такий небезпечний для організму людини, як паніка ним спричинена. Невипадково в англійському слензі з'явилося нове слово covidiot. Уявіть, коли біжить натовп наляканих людей, які почули про пожежу в приміщенні: чомусь усі пам’ятають лише про одні двері, зникає традиційна ґречність, легко можуть навіть затоптати людину, аби швидше дістатися виходу. Щось приблизно таке ми зараз переживаємо. Але тікати нікуди, з усіх усюд тільки й чути про коронавірус. Обирайте лише перевірені джерела інформації і звертайтеся до них не частіше, ніж тричі на день. Це нормально, що ви можете відчути страх, паніку чи тугу за спілкуванням. Дозволяйте собі це, обговорюйте свої почуття з оточуючими,  побільше релаксуйте. Не бійтеся звертатися до психологів, тим більше, що вони можуть надавати свої послуги онлайн. Мийте руки і зберігайте спокій!

2.  Займіться самоосвітою

Дозволю собі зразу два розуміння цього слова. Перший – процес самостійного вивчення певного матеріалу, опанування навичками тощо. А другий – процес самовивчення.
А. Вивчення світу.
Коли ми відвідуємо навчальні заклади, то отримуємо безцінний соціальний досвід: дізнаємося про різні погляди на одне явище, заводимо друзів. Але в процесі самоосвіти ми можемо вивчити те, на що постійно не вистачало часу під час групових занять. Слушно згадати вислів видатного бібліографа,письменника і популяризатора науки М.О. Рубакіна: «Будь-яка справжня освіта здобувається тільки шляхом самоосвіти».
Спочатку це може видатись непростим, але один раз почавши, ви вже не зупинитесь ніколи. Тим більше все, що вам потрібно – це доступ до інтернету. Цікава стаття щодо порад і джерел самоосвіти.
Б.Вивчення себе.
У повсякденному житті ми часто робимо те, що ПОТРІБНО, і забуваємо зробити те, що ХОЧЕТЬСЯ. Під час карантину, думаю, уже всі виспались, наїлись, нагортались стрічок соцмереж. Що ж, це теж потрібно, хоча без останнього пункту можна обійтися. Але рухаємось далі. Прислухайтеся до себе. Напевно, вам захочеться зробити те, що давно відкладали. Зробіть це нарешті! Хобі, прибирання в домі, ведення свого блогу чи, можливо, написання вірша.

3.Читайте книги

Знаю, це теж можна віднести до попереднього пункту! Але читання книжок є корисним не лише в плані саморозвитку, а й є корисним для здоров’я. З цікавою книгою ми відпочиваємо і забуваємо про всі турботи або дивимося вже під іншим, оптимістичним кутом зору. 6 хвилин читання знижує рівень стресу на 60%, уповільнює серцебиття та знімає м’язове напруження. Ще більше про користь книг та ще й  іноземною мовою читайте тут.

4. Свіже повітря

Під час карантину варто обмежити перебування в людних місцях, але прогулянки на свіжому повітрі ще нікому не зашкодили. Тим більше, що вірус не розпилюється в повітрі, а живе лише в організмі людини. Тут пощастило жителям невеликих сіл, містечок та околиць міст, адже навіть у парках великих міст часто буває дуже людно. Тож сідаємо в своє авто, а краще – на велосипед і подалі від «благ» цивілізації! Сонце й свіже повітря найкраще загартовує нас, зміцнює імунітет і ніякі віруси будуть нестрашні.

5. Фізична активність

Ранкова зарядка та фізичні вправи під час перерв роботи перед моніторами ґаджетів повинно стати першим життєвим правилом сучасної людини. Не забуваємо вислів Й.В. Ґете «Рух – це життя». Додам лише, що рух – це ще  й здоров'я.

ГАРНОГО НАСТРОЮ та МІЦНОГО ЗДОРОВ'Я! 

  #карантин, #самозбереження

Немає коментарів:

Дописати коментар

Токсична позитивність

  Токсична позитивність – це віра в те, що незалежно від того, якою жахливою чи важкою є ситуація, люди повинні зберігати позитивне налаштув...