середу, 27 травня 2020 р.

Лінь – матінка, а сон – батечко

Ставлення до ліні в нас, як правило, негативне. Про це свідчить ціла низка приказок та прислів’їв: «Лінь людину не годує», «Лінощі псують нас» та багато інших. Але можемо знайти й протилежні за значенням, особливо російські паремії: «Робота не вовк, у ліс не втече», «Лошадка с ленцой хозяина бережет» (тобто не надірветься, то й не введе його ущерб), і, звичайно, «Лень – матушка, а сон – батюшка» (розуміння ліні як відпочинку, що, разом із сном, зберігає організм людини так, як можуть дбайливі батьки).
Лінь може заважати досягати вищих результатів, розвиватися. Поставте собі питання: чому я не хочу цього робити? Можливо, у певний період життя, як правило, у підліткову кризу, ви зробили собі установки: «Вчитися новому – це не круто», «Спілкування з друзями важливіше за навчання», «Батьки й вчителі змушують вчитися, а не мотивують». Повивчайте себе в цьому питанні. І, дізнавшись про причину, лінь сама собою відійде. Якщо самому складно, завжди можна звернутися до психолога. Можна пасивно жалітися на проблему, а можна її вирішити.
Якщо ж говорити про позитивні сторони ліні, то наведу такі факти.
Факт 1. Лінуватися – це корисно. З лінощами усі знайомі, але далеко не кожен знає, що вони – природний стан людського організму. Головною їх функцією є захист від виснаження, що допомагає людям не витрачати сил даремно. Деякі вчені ставлять лінощі в один ряд з іншими природними потребами людини, наприклад, з харчуванням. А як ми приборкуємо голод? Правильно, підкорюємося йому.
 Факт 2. Боротьба з лінню – небезпечна. Якщо лінощі – природний стан людини, то занадто запекла протидія їм може спричинити велику шкоду здоров’ю. Коли вам вкрай необхідно зробити негайно щось важливе, а не хочеться, то перебороти себе можна, та лише як виняток. Зловживати цим не треба, бо наш організм сприймає це як насилля. А тому опір ліні насправді є спробою зробити гірше собі.
Факт 3. Лінь – це показник правильності наших дій. Не секрет, що людина, яка займається улюбленою справою і отримує від неї задоволення, може присвятити згаданому процесу декілька годин поспіль. При цьому, не відчуваючи втоми та не відволікаючись. А от якщо постійно виникає така ситуація, що вам надто сильно не хочеться йти на першу пару «вбивати» свій час, можливо, ви не тим займаєтесь? Лінь допоможе відповісти на це запитання і врятує вас від нецікавої справи. Зрештою, не все втрачено – ви ще маєте можливість знайти, дійсно, «свою» справу.
Н.Пезешкіан, засновник позитивної психотерапії, запропонував модель балансу, за якою наше життя умовно можна поділити на 4 сфери:
- тіло (здоровя, харчування, догляд за тілом, зовнішній вигляд тощо);
- діяльність (робота, навчання);
- контакти (спілкування з різними людьми, як близькими, так і не дуже);
- сенси (сфера фантазій, творчості, натхнення, а також сфера духовності і релігії і т.п.).
В ідеалі на кожну сферу повинно припадати по 25% (плюс – мінус 5%) вашого часу. У якій зі сфер ви лінитесь? А якій відводите занадто багато часу? Чому? Зверніть увагу, що контакти, як і діяльність, повинні займати лише по четвертині вашого життя.

Отже, лінь може приносити не тільки шкоду, але й користь.  
 #лінь, #самозбереження, #ПрофілактикаВигорання

Немає коментарів:

Дописати коментар

Токсична позитивність

  Токсична позитивність – це віра в те, що незалежно від того, якою жахливою чи важкою є ситуація, люди повинні зберігати позитивне налаштув...